Csíkszereda

A GAZDÁLKODÓ VÁROS

 

Hargita megyében az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) 2012-ben 4895 EUR/fő volt. A megyei átlagkereset 240 euró körül mozgott (2011-ben), de vélhetően városokban ez valamivel magasabb. Megyeszinten körülbelül 7000 cég működik, amelynek több mint fele a kereskedelem, feldolgozóipar és építőipar területén működik. Az éves bruttó beruházásokból (kb. 200 millió euró) vagy az összforgalomból (kb. 1900 millió euró) ezek az ágazatok még nagyobb mértékben részesülnek (70-80% körül).

A megyeközpontban tizenöt bank működtet egy vagy több bankfiókot: BCR Erste Bank, BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Transilvania Bank, OTP Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Piraeus Bank, Volksbank, ING Bank, Carpatica Bank, Bancpost, C.E.C. Bank, Alpha Bank, Românească Bank, MKB Romexterra Bank.


Csíkszeredában több leasing társaság, számviteli, könyvvizsgálói vagy adóügyi tanácsadó cég is működik, valamint a kamarai bejegyzés szerint 61 ügyvéd tevékenykedik különböző jogszolgálati területen. A fejlesztési, pályázatkészítő, menedzsment vagy marketing problémákra szakosodott tanácsadó cégek száma is jóval tíz fölött van. Legalább öt design és reklámstúdió szolgáltat a megyeközpontban országos szinten is versenyképes marketing anyagokat. Nagyon komoly tervezői-szakértői klaszter alakult ki Csíkszeredában, ma már 15-20 építész és más szakági tervező cég vagy egyéni iroda létezik Csíkban, legtöbbjük országos vagy nemzetközi referenciákkal is rendelkezik. Ugyanakkor az elmúlt években megjelent néhány reményteljes vállalkozás az információtechnológia területén is, elsősorban a szoftverek gyártása, programozás és ezek belföldi és külföldi értékesítése területén.

A városban 2012-ben mintegy ezer álláskeresőt regisztráltak, akik többnyire az építkezési, épületgépészeti, kereskedelmi valamint szolgáltatóiparban szereztek munkatapasztalatot.

Csíkszereda és a Csíki-medence gazdasága változatos, de a legtöbb életképes vállalat az élelmiszeripar területén működik. Több évtizedes hagyománya van a söriparnak, jelenleg Európa legnagyobb sörgyártó vállalatának, a Heinekennek van palackozója a városban, mely egyik legnagyobb Romániában. Ezenkívül a városban és környékén több ásványvíz palackozó (mint pl. a Hargita Gyöngye, Tusnád), több malom-, sütőipari és tésztaipari szereplő, tejipari üzem, szeszipar és más feldolgozók működnek külföldi és belföldi tőkével.

Más ágazatok is jelentősnek mondhatóak, főleg néhány országos súlyú műanyaggyártó (pl. Harplast), szállítási és logisztikai vállalat (pl. Waberers), de a textilipari hagyományt is továbbviszi néhány kisebb és nagyobb gyártóegység.

Csíkszereda egyik erőssége az építőipar: legalább hét 1,5 millió euró feletti építőipari vállalatnak van telephelye és székhelye a városban. A város erős a kereskedelmi funkciókban is: egy építőipari anyagokat forgalmazó hipermarket, és 3-4 jelentősebb lerakat, üzlet, továbbá hűtéstechnika-forgalmazó, szerelvények, fémtermékek forgalmazói, elektromossági cikkek, nyílászárók, bútorok, festékek és vegyszerek, szerszámok és haszongépek széleskörű forgalmazói is működnek a városban. Ugyanakkor képviseltetve van a háztartási cikkek kereskedelme is, több szupermarket és diszkontáruház révén.

A vendéglátás szintén erőssége Csíkszeredának: több magas színvonalú szálloda üzemel (két- és háromcsillagosra minősített, de sokszor afelett teljesítő), nagyszerű panorámával büszkélkedő kisebb-nagyobb panziók is vannak. Találunk ezekben, de a város központjában helyiek által is kedvelt éttermeket, jól felszerelt konferenciaközpontot, wellness és fittness szolgáltatást, autókölcsönzőt vagy éppen utazási irodákat is.

Több gépkocsi márkaképviselet is jelen van a városban: a Skoda, a Ford, a Peugeot, a Renault és Dacia márkák kereskedői és szervizei, valamint közel fél tucat használtautó-kereskedő is megjelent az elmúlt évtizedben. Kilenc üzemanyag-töltő állomás, több autójavító műhely, szerszámházak, technikai szakáruházak, kézműves-szolgáltatók és szakosodott alkatrész-kereskedők is igénybe vehetőek.