Csíkszereda

AZ ÉPÍTKEZŐ VÁROS


Csíkszereda város és környéke jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt 10 évben. Beruházások történtek a helyi önkormányzat részéről az infrastruktúra feljavítására és a város arculatának megújítására, több európai uniós projekt révén folyamatosan javítják a városképet és a környező zónákat.

A város életerőssége nemcsak a professzionális sportok, hanem a tömegsportok támogatásában is meglátszik: az utóbbi 5 évben készült el egy korszerű sportcsarnok és egy színvonalas vízipóló méretű uszoda is.

Iskolákat is modernizáltak, köztük a Római Katolikus Főgimnázium teljesen megújult, 2011-2012-ben pedig a Mikó-vár és környékének régészeti feltárása, restaurálása és rehabilitációja zajlott le. A város legfontosabb főterei, játszóterei és sétálóutcája is új  mélyépítést, új burkolatokat és térbútorzatot kaptak az elmúlt két évben. Kerülő utak épülnek a város szélén, az önkormányzat több ezer lakás hőszigetelési programjában volt partner.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház évente több mint 20 ezer fekvőbeteget és több mint 120 ezer járóbeteget és sürgősségi esetet kezel. A kórház 10 osztályát újították fel az elmúlt 3 évben, eszközöket, műszereket is vásároltak több ízben. A városban több mint 30 járóbeteg rendelő működik, húszat is meghaladja a fogorvosi rendelők és a laboratóriumok száma.

A városközpontban bankok, kávéházak, áruházak és irodaházak épültek vagy újultak meg az elmúlt évek során. Az önkormányzat az oktatási és kulturális jellegű beruházások mellett jelentős tőkefinanszírozást biztosított a közszolgáltatást végző cégek esetében. A Harvíz Rt. regionális vízszolgáltató társaság jelen pillanatban többmillió eurós nagyságrendű infrastrukturális beruházásba kezdett a Csíki-medence területén, aminek célja a vízművek, vezetékek és csatornavezetékek teljes körű felújítása.

Hargitafürdő üdülőhely komplex infrastrukturális megújítása szintén egy európai uniós projektből indul hamarosan, mely keretén belül a település utcái, villamoshálózata és parkolói teljesen újjá lesznek építve. A tervezett hargitafürdői gyógykezelő központ és a téli-nyári sportolási lehetőségek, összhangban a városi uszodával, a multifunkcionális sportbázissal, a jégpalotával és nemzetközi sporteseményekkel egyetemben, Csíkszereda egy olyan sportváros hírnévre törekszik, mely országos szinten elismertséget kap és amely egész éves sportolási lehetőségeket biztosít profi és amatőr sportolóknak egyaránt.

Amint láthatjuk, Csíkszereda erősségei gazdasági, kulturális, vallási és sport dimenziókban is felülmúlják a város méreteit. A befektetőket a város önkormányzata ugyanakkor egy korrekt és gyors, kiszámítható eljárással tudja bátorítani, hogy városunkat válasszák, bármilyen beruházási procedúra esetén.