A SZÉKELYFÖLD SZÍVÉBEN

Csíkszereda Erdély keleti részében helyezkedik el, a régió egyik legfontosabb útvonalán. A város ugyanakkor Hargita megye központja és Székelyföld központi fekvésű városa. Csíkszereda Brassótól 100 km-re északra, Marosvásárhelytől 150 km-re, valamint Kolozsvártól 242 km-re keletre, az Olt folyó bal partján található.

A város elérhetősége a közutakon több irányból lehetséges. Nyugat felől, Székelyudvarhely irányából a 13A országúton közelíthető meg. Észak-déli irányban pedig az E 578 európai út halad át a megyeszékhelyen, ami egyben a 12-es országút is. Légi közlekedés szempontjából a városhoz legközelebb álló repülőterek a bákói nemzetközi repülőtér (124 km), valamint a marosvásárhelyi nemzetközi repülőtér (157 km). Vasúti közlekedésben a 400-as fővasútvonal köti össze Csíkszeredát az ország többi területeivel.

A Csíki-medencében kb. 150 000 ember él, ennek központja földrajzi, gazdasági és kulturális értelemben is Csíkszereda. A város népessége a 2011-es népszámlálási adatok szerint 37980 fő volt, a Csíki-medence lakosságának közel 25%-a ebben a városban él. Lakosságának körülbelül 80%-a magyar nemzetiségű, ugyanakkor a népesség több mint 70%-a 15 és 59 év közötti.

Csík rendkívül gazdag ásványvízforrásokban, erre a potenciálra több strand és ásványvíz-palackozó üzem is rákapcsolódott. A vidék mezőgazdasága elsősorban az állattartásra összpontosít, a kaszálók magas aránya (46%), a szántóföldi takarmánytermesztés és a formálódó környékbeli szarvasmarha-farmok is ezt a profilt erősítik.

Hargitafürdő Csíkszeredához tartozik, a várostól 21 km-re nyugatra, 1350 méter magasan található ásványvizes, mofettás klimatikus üdülőhely. A gázömléses mofetta javasolt idült ízületi gyulladás, magas vérnyomás, érszűkület, vénás keringési zavarok, keményedéses bőrgyulladás, porckorongbántalom, ideggyökkompressziók, csigolyabántalom stb. esetén. Az üdülőhely nyáron kedvelt túrázó terep, télen pedig a környék legismertebb síparadicsoma, kölcsönzőkkel, kalandparkkal, több jól felszerelt sípályával és változatos szálláslehetőségekkel.

A csíksomlyói zarándokhely ma már Erdély egyik legfontosabb szakrális központja, változatos programokkal, fejlett infrastruktúrával és nagyszerű természeti környezettel. Csíksomlyó ma már nemcsak a híres Pünkösdi Búcsúnak, hanem az Ezer Székely Leány Napjának és más rendezvényeknek is helyet ad.