Miercurea - Ciuc

ECONOMIA ORAŞULUI


În judeţul Harghita produsul intern brut în anul 2012 era de 4895 EUR/cap de locuitor. Salariul mediu pe judeţ era în jur de 240 euro în anul 2011, dar este posibil ca în oraşe această sumă să fie mai mare. În judeţ există în jur de 7000 de firme din care peste jumătate funcţionează în domeniul comercial, de prelucrare sau de construcţii. Din investiţiile anuale brute ale judeţului (cca. 200 milioane euro) sau din cifra de afacere totală (cca. 190 milioane euro) aceste firme (respectiv, comerciale, de prelucrare sau de construcţii) au o pondere semnificativă (cca. 70-80%).

15 bănci au filiale deschise în municipiul Miercurea-Ciuc: BCR (Erste Group), BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, OTP Bank, Banca UniCredit Ţiriac, Piraeus Bank, Volksbank, ING Bank Romania, Banca Comercială Carpatica, Bancpost, C.E.C. Bank, Alpha Bank, Banca Românească, Banca MKB Romexterra.

În Miercurea-Ciuc funcţionează mai multe firme de leasing, contabilitate, audit sau de consultanţă impozite. Conform înregistrărilor de barou există 61 avocaţi activi pe diferite domenii de drept. Este peste zece numărul firmelor de consultanţă specializate pe dezvoltare, proiectare, management şi marketing. Există cel puţin cinci firme de publicitate şi design care produc materiale de promovare şi marketing competitive la nivel naţional. Există în Miercurea-Ciuc un important cluster în domeniul proiectării, cu 15-20 de birouri de arhitecţi şi firme specializate în proiectare, majoritatea lor cu lucrări de referinţă la nivel naţional şi internaţional. În domeniul tehnologiei informaţionale au apărut câteva iniţiative promiţătoare, mai ales în ceea ce priveşte producţia de software, programare şi comercializarea acestora în ţară şi în străinătate.

În anul 2012 au fost înregistrate aproximativ o mie de persoane în căutarea unui loc de muncă. Majoritatea au experienţă în domeniul construcţiilor, instalaţiilor, comerţului, respectiv în domeniul serviciilor.

Economia oraşului Miercurea-Ciuc şi a bazinului Ciuc este diversificată, însă cele mai viabile afaceri activează în domeniul industriei alimentare. Industria berii are o tradiţie de mai multe decenii, în prezent în oraş funcţionează o fabrică de bere Heineken, cel mai mare producător de bere din Europa. În regiune există mai multe fabrici de apă minerală (de exemplu Perla Harghitei, Tuşnad), mai multe firme de morărit, panificaţie, producători lactate, băuturi alcoolice, cu capital străin sau autohton.

Există şi alte ramuri industriale semnificative, mai ales câteva firme producătoare de mase plastice recunoscute la nivel naţional (ex. Harplast), firme de transport şi logistică (ex. Waberers), dar şi unele cu tradiţie în industria textilă.

Unul dintre punctele forte ale oraşului este industria de construcţii: cel puţin şapte firme de construcţii cu capital de peste 1,5 milioane euro îşi au sediul sau puncte de lucru în oraş.

Oraşul are un comerţ dezvoltat: un hypermarket care comercializează materiale de construcţii şi mai multe magazine specializate în comercializarea echipamentelor frigorifice, structuri şi produse metalice, produse electrice, tâmplărie, mobilier, vopsea şi chimicale, utilaje şi echipamente. Este reprezentat şi comerţul articolelor de uz casnic prin mai multe supermarketuri şi magazine en-gros.

Industria hotelieră este de asemenea bine dezvoltată în Miercurea-Ciuc: avem mai multe hoteluri bine clasate (de două, trei sau mai multe stele), precum şi câteva pensiuni situate într-un ambient natural deosebit. În oraş găsim mai multe restaurante, săli de conferinţe bine echipate, servicii de wellness şi fitness, servicii de închirieri maşini şi agenţii de turism.

Multe reprezentanţe ale producătorilor auto au deschis saloane de prezentare, cum ar fi: comercializări şi service ale Skoda, Ford, Peugeot, Renault şi Dacia. În ultimele decenii au apărut o mulţime de comercianţi de autoturisme second-hand. Există mai multe staţii de alimentare combustibili, mai multe ateliere de reaparţii auto, magazine de scule şi unelte, piese de schimb.