Miercurea - Ciuc

Oraş în dezvoltare


În ultimele decenii oraşul şi împrejurimile sale au parcurs transformări semnificative. Au fost realizate mai multe investiţii de către consiliul local pentru a îmbunătăţi infrastructura şi aspectul oraşului. Cu ajutorul mai multor proiecte europene zonele centrale şi zonele limitrofe sunt în dezvoltare continuă.

Dorinţa de dezvoltare a oraşului se vede şi în sprijinirea sporturilor destinate amatorilor şi pentru profesionişti: în ultimii cinci ani s-au construit o bază sportivă modernă şi o piscină acoperită.

Şi şcolile au fost modernizate, printre care clădirea Gimnaziului Romano-Catolic (care găzduieşte acum două licee) a fost complet renovată, în anii 2011-2012 s-a efectuat explorarea arheologică, restaurarea şi modernizarea cetăţii Mikó. În ultimii doi ani, cele mai importante pieţe, parcuri, terenuri de joc şi strada pietonală Petőfi Sándor au fost reabilitate şi dotate cu mobilier urban nou. Vor fi construite drumuri de centură în jurul oraşului. Consiliul local a fost partener în programul de izolare termică pentru peste o mie de apartamente.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc tratează anual mai mult de 20 de mii de bolnavi internaţi, în tratament ambulatoriu şi cazuri de urgenţă. În ultimii trei ani, au fost renovate zece secţii de spital, care au fost dotate cu instrumente şi echipamente medicale moderne. În oraş sunt peste 30 de cabinete medicale, peste 20 de cabinete stomatologice şi laboratoare.

În ultimii ani, centrul oraşului a fost reabilitat în totalitate. Consiliul local pe lângă investiţii în educaţie şi cultură a asigurat o modernizare a serviciilor publice. Societatea Harviz S.A., operator regional de apă şi canalizare în momentul de faţă a demarat un proiect de investiţii de zeci de milioane de euro în infrastructura bazinului Ciuc. Scopul acestei investiţii este înlocuirea completă a reţelelor de apă potabilă şi a sistemelor de canalizare.

În curând va fi demarat un proiect de modernizare a infrastructurii din Harghita Băi. Investiţia se va realiza cu sprijinul unui proiect european care vizează reabilitarea drumurilor, reţelei de energie electrică şi construcţia parcărilor. Prin construirea unui centru de tratament în Harghita Băi, facilităţile de sport (de iarnă şi vară) şi piscina din oraş, centrul sportiv, patinoarul şi evenimentele sportive organizate oraşul doreşte să devină un oraş sportiv recunoscut la nivel naţional care poate asigura condiţii potrivite sportivilor amatori şi profesionişti pe parcursul întregului an.

După cum vedem, punctele forte, potenţialul municipiului Miercurea-Ciuc pe plan economic, cultural, religios şi sportiv depăşesc dimensiunile fizice şi demografice ale oraşului.

Consiliul local încurajează investitorii, prin asigurarea unor servicii administrative rapide, corecte şi transparente.