ÎN INIMA ŢINUTULUI SECUIESC

Miercurea-Ciuc se situează în partea estică a Transilvaniei, pe unul dintre cele mai importante drumuri din regiune. Municipiul este totodată reşedinţa judeţului Harghita, aşezat în inima Ţinutului Secuiesc. Oraşul este aşezat pe malul stâng al râului Olt, la 100 de km nord de Braşov, la 150 km de Târgu Mureş şi la 242 km est de Cluj Napoca.

Există o varietate de căi de acces în oraş: dinspre vest, din direcţia Odorheiu Secuiesc pe drumul naţional 13A, dinspre nord sau sud pe drumul european E 578, care străbate municipiul Miercurea Ciuc, fiind totodată şi drumul naţional 12. În ceea ce priveşte transportul aerian, cele mai apropiate sunt aeroporturile internaţionale din Bacău (124 km) şi Târgu Mureş (157 km). Transportul feroviar este asigurat de linia principală de cale ferată nr. 400 care leagă oraşul cu restul ţării.

În bazinul Ciucului trăiesc aproximativ 150.000 de oameni iar centrul geografic, economic şi cultural al bazinului este oraşul Miercurea-Ciuc. Conform recensământului din anul 2011 populaţia oraşului este de 37980 persoane, aproximativ 25% din populaţia bazinului trăieşte în acest oraş. Cca. 80% din populaţia oraşului este de etnie maghiară, iar mai mult de 70% au vârsta între 15 şi 59 ani.

Zona Ciucului este foarte bogată în izvoare minerale care sunt exploatate sub forma de ştranduri şi îmbuteliere de apă minerală. Agricultura regiunii este bazată pe creşterea animalelor, procentul mare de păşuni (46%), producţia de furaje şi fermele de bovine accentuează acest profil.

Băile Harghita (administrativ aparţinând oraşului Miercurea-Ciuc) este o staţiune climaterică cu mofete şi ape minerale, la o altitudine de 1350 m, fiind situat la 21 km nord de oraş. Gazele naturale din mofete sunt recomandate în tratamentul bolilor de artrită cronică, hipertensiune arterială, vasoconstricţii, tulburări circulatorii venoase, inflamarea pielii amiloid, afecţiuni ale cartilajului, compresia nervilor, afecţiuni vertebrale etc. Staţiunea în timpul verii este ideală pentru drumeţii, iar în timpul iernii este cea mai cunoscută staţiune de schi din regiune, cu mai multe pârtii de schi amenajate, posibilităţi de închiriere echipamente, parc de aventuri şi o multitudine de posibilităţi de cazare.

Locul sacru din Şumuleu Ciuc este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj din Transilvania, oferind programe variate, cu o infrastructură dezvoltată şi un mediu natural excepţional. Aici se organizează nu numai renumitul Pelerinaj de Rusalii ci şi alte evenimente ca şi Festivalul celor 1000 de fete secuience.